Over Otto

Met zijn donkere snor en dito krullen heeft Otto iets weg van een echte Latino. Deze schijn bedriegt, want hij is een geboren en getogen Hagenaar met Hollandse ouders.  In 1980, tijdens een verblijf op de Nederlandse Antillen, aanschouwde hij tijdens carnaval de roadmarches met hun onweerstaanbare beats. In de collectieve taxi's hoorde hij steevast weemoedige Colombi­aan­se vallena­to-muziek. Toch riep dit alles bij hem niet meer op dan een sfeer van "couleur locale". Behalve leuke herin­nerin­gen maakte het op hem geen diepe indruk.

 

Liefde op het eerste gezicht
Dat lag anders met zijn eerste kennismaking met de son montuno. Dat bleek liefde op het eerste ge­zicht. Misschien kwam het door de ambiance waarin dat gebeurde. Tijdens een bruiloftsfeest in een sociëteit bij Lago Hights op Aruba zag hij op een avond jong en oud in volmaakte harmonie deze fascinerende muziek dan­sen. Het was voor hem een raadsel hoe de feestgangers met ingetogen passen en gracieuze bewegingen hun weg vonden in de wirwar van tikkende slaginstrumenten. Door­dat de leeftijd van de feestgangers varieerde van 8 tot 80 en iedereen letterlijk met iedereen danste, leek het hem alsof met deze muziek het begrip "generatiekloof" nog moest worden uitgevon­den. Die avond kwam hij eerst werkelijk in aanraking met het wezen van de Zuid-Amerikaanse muziek. Hij ontdekte dimensies die hij op dat moment niet kon doorgronden maar hem in hoge mate fasci­neerden.

DJ

Eenmaal terug in Nederland is hij voor Duo Mundi, een vereniging voor Spaans sprekenden in Zoetermeer, vrijwilligerswerk gaan doen. Het is door dat vrijwilligerswerk dat hij zich in zijn vrije tijd is gaan ontpoppen als DJ. Het verrichten van bardienst betekende bij die vereniging namelijk dat je daar ook tijdens feesten de geluidsapparatuur moest bedienen. En de muziek moest Zuid-Amerikaanse dansmuziek zijn. Niet alleen salsa en merengue, maar ook andere muziekgenres uit landen zoals Colombia en Venezuela. Na verloop van tijd gingen de bestaande bandjes vervelen en om feestavonden echt te laten slagen, ging Otto op jacht naar nieuwe passende muziek. Hij deed dit met zoveel verve, dat de maandelijkse feesten een zekere vermaardheid kregen.


Zfm
Voor velen in de regio waren deze feesten de eerste kennismaking met de salsa. Op een goede dag kwam ook het lokale radiostation op de tropische warmte van deze feesten af. Eenmaal bevangen door de hitte werd besloten die tropische warmte ook via de speakers van de radio te verspreiden. Van mei 1992 tot december 2007 verzorgde hij in dat kader een radioprogramma met de naam ‘Lago Latino’ voor Zfm, een lokale zender in Zoetermeer. Maar het was niet alleen Zoetermeer dat naar deze klanken hunkerde, ook Nieuwkoop en Rotterdam toonden belangstelling. Ruim vier jaar lang is daarop een salsaprogramma verzorgd voor de Nieuwkoopse lokale radio (Radio ON) en een groot aantal jaren verzorgde hij voor het Rotterdamse radiostation RAPAR-CBS het programma ‘RAPAR Tropical’. Door deze radioprogramma’s voelde hij zich verplicht om het babbeltje waarmee de plaatjes ‘aan elkaar werden gepraat’, inhoud te geven. Het moest meer worden dan alleen het noemen van naam, artiest en genre. Hij leerde Spaans en tijdens een aantal reizen door Colombia sprak hij met artiesten, bezocht studio’s en verzamelde informatie. Zijn persoonlijke voorkeuren zijn daardoor enigszins gekleurd door wat hij daar hoorde en meemaakte. Maar door dit alles is hij zich als geen ander bewust geworden van het eigene van bijvoorbeeld de New-Yorkse, de Cubaanse, de Colombiaanse en de Puertoricaanse salsa. Daarbij heeft hij niet alleen oog voor de hedendaagse producten uit deze landen, maar ook voor oudere die het hedendaagse in perspectief plaatsen.

 

Spektakel in Leiden

In de Leidse regio werd Otto een bekend gezicht door zijn inbreng in het succes van het salsamatinee dat zondags door dansschool Dos Bailadores in discotheek ‘In Casa’ werd georganiseerd. Nauw met elkaar samenwerkend zorgden de huis-DJ's Joep de Groot, Daiquiri en Otto er voor dat het matinee met slechts enkele tientallen bezoekers uitgroeide tot een wekelijks spektakel waarvoor salsaliefhebbers uit alle hoeken van Nederland kwamen. Zelfs uit het buitenland kwamen mensen op het matinee af. Even succesvol werd de dansavond op vrijdag bij de Leidse dansschool Dos Bailadores. De lijst kan met talloze namen worden aangevuld. Een tijd lang prijkte zijn naam op tal van affiches voor salsa evenementen in bekende uitgaansgelegenheden in de regio, zoals Speakers in Delft, James & More en later Mas y Mas in Leiden. Ook was zijn naam verbonden aan “Maximasalsa” dat een tijd lang geprogrammeerd stond in het Zoetermeerse Mauritius Dance.


Wie Otto in het dagelijks leven kent, kent ook dan zijn liefde voor de muziek die hij als een waardevolle hobby koestert. Rode draad in zijn handelen is deze liefde op anderen proberen over te brengen. Dat overigens niet alleen via de radio en op dansvloeren, maar ook via een reeks artikeltjes en interviews die gepubliceerd staan op www.latinartiesten.nl.