Waar komt “Lago-Latino” vandaan?

Waar komt “Lago-Latino” vandaan? Waar staat het voor? Wat betekent het?

Om met het laatste en eenvoudigste te beginnen:

 

Velen kunnen bij het “Latino” wel het één en ander bedenken, maar wat te denken bij dat “Lago” en de combinatie “Lago-Latino”? Welnu, “Lago” is één van de vele Spaanse woorden voor “meer” in de zin een grote diepe plas water, zoals bijvoorbeeld in het woord “Zoetermeer”. Vanwege de alliteratie en klankrijm zijn deze woorden “Lago” en “Latino” vervolgens samengevoegd tot naam van een radio-programma met Caribische muziek op een lokaal radiostation in Zoetermeer. Niet meer dan een woordspelletje dus voor iets latino-achtigs in en voor Zoetermeer.

 

Toegegeven, de vlag dekt inmiddels lang niet meer de lading. Van het één kwam het ander en inmiddels manifesteert Lago-Latino zich niet alleen op de lokale radio in Zoetermeer maar ook op de lokale radio van Rotterdam. Daarnaast is Lago-Latino in de regio een bekende en ook gewaardeerde DJ-act geworden. De jongste ontwikkeling van de Lago-Latino activiteiten is het uitbrengen van fotoreportages over het latino uitgaansleven in de regio. De even indringend als kleurrijke reportages wisten in korte tijd de nodige naam en faam te verwerven.

 

De eerste radio-uitzending van het programma Lago-Latino vond plaats in mei 1992 voor het toenmalige radiostation Radio Groeistad. Zonder één week over te slaan bestaat het programma tot op de dag van vandaag. Het radiostation zelf is opgegaan in een nieuw station “Zfm” (Zoetermeer fm) die het Lago-Latino concept zonder enige verandering heeft overgenomen. Vanwege zendtijdbeperkingen en programmering van andere programma´s zwierf Lago-Latino van de vrijdag- en zaterdagavond naar de zondagavond. Vaste sponsors van het programma zijn al vele jaren Salsadansschool Dos Bailadores en Salsa.nl. Ook is het programma lange tijd gesponsord door Colombiaans specialiteitenrestaurant Azucar.  

 

Het idee voor het radioprogramma kwam van een bezoeker van een spetterend feest van de Zoetermeerse vereniging voor Spaanstaligen “Duo Mundi”. Heel Zoetermeer moest via de radio kennismaken met de muziek van dat feest. Zo gezegd, zo gedaan, maar vervolgens werd het radioprogramma weer benaderd om bij weer andere gebeurtenissen de muziek te gaan verzorgen. Eén van die gebeurtenissen was in 1997 een salsa-matinee dat door Salsadansschool Dos Bailadores elke zondag zou gaan worden georganiseerd in de Leidse discotheek In Casa. Het team van DJ´s (Joep de Groot, Daiquiri en Otto van Helden) wisten dit matinee tot een ongeëvenaarde wekelijkse gebeurtenis in salsa-Nederland uit te bouwen. Letterlijk uit alle hoeken van het land en zelfs uit het buitenland kwamen salsaliefhebbers op deze zeer geanimeerde gebeurtenis af. Lago Latino (Otto van Helden) vestigde daarmee een geduchte reputatie als DJ. Het succes met In Casa kreeg een even succesvol vervolg door het vlottrekken van een nieuwe activiteit van salsadansschool Dos Bailadores, namelijk de wekelijks vrijdansen op de vrijdagavond. De foto´s zijn een apart verhaal. Overal duiken de sprekende foto’s op en allerlei bekende en minder bekende gezichten kijken ons op flyers en affiches aan. Het is nog maar een kwestie van tijd wanneer een eerste expositie kan worden gehouden met foto-impressies van de regionale salsascène.