Over Kati

Kati levert op geheel eigen wijze een bijdrage aan de Latin spirit van Lago Latino. Door haar verschijning en accent denken velen dat zij een latino-achtergrond heeft. Maar niets is minder waar. Haar wieg stond in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije.

 

Daar, in Hongarije, maakte zij als klein meisje de eerste oprispingen van de Koude Oorlog mee. Samen met haar zusje en een vriendinnetje lag zij dagen lang verscholen onder een omgekeerde badkuip luisterend naar de gevechten met de Russen die Hongarije gingen bezetten. Natuurlijk was zij te klein om het allemaal precies te bevatten. Maar toen zij na afloop weer de straat op durfden, werden zij indringend geconfronteerd met de menselijke misère in hun omgeving. Op dat moment maakte echter een zomaar op straat liggend kadaver van een doodgeschoten paard de diepste indruk op de kleine meisjes. Daarna sloot zich het IJzeren Gordijn en moest zij zich met haar familie in het nieuwe lot schikken.

 

Hongaarse volksdansen
Met pianoles, balletles en het veelvuldig bezoeken van voorstellingen in de schouwburg kreeg Kati als kind de dramatiek, emoties en expressie van (klassieke) muziek en dans met de paplepel ingegoten. Zo zeer zelfs, dat zij het na voltooiïng van het gymnasium aandurfde om als lerares haar leerlingen onderricht te geven in (Hongaarse) volksdansen. Dat was allemaal lang geleden en ver weggezakt, totdat….. zij in Nederland kennismaakte met de Zuid-Amerikaanse cultuur.  

 

Het lot had haar namelijk naar Nederland gebracht. Haar levendigheid stond een gewoon huisvrouwenbestaan in de weg. Met vrijwilligerswerk en andere activiteiten zocht zij naar een uitlaatklep voor haar energie, emoties en zuidelijk temperament. Bij die zoektocht raakte zij verzeild in het verenigingsleven van de Zoetermeerse Surinaams-Nederlands culturele vereniging Paloeloe. De diverse activiteiten van deze vereniging boden inderdaad die lang gezochte uitlaatklep.

 

Een oude hobby digitaal
Eén van die activiteiten was salsales en spoedig raakte zij hieraan verslaafd. Waar salsa in Zoetermeer is, is Otto en spoedig kwamen zij met elkaar in contact. Van het één kwam het ander. Ze huwden, maar bleven ook de salsa trouw. Otto vooral de muziek, Kati de dans en de expressie. Eenmaal een digitale fotocamera in haar hand, laaide bij haar een andere oude passie op. Ooit, lang geleden in Hongarije, was zij er al mee bezig, maar het project verzandde van lieverlee. Maar die digitale fotocamera in combinatie met haar jarenlang observeren van salsa dansende mensen, leidde tot een bijzondere symbiose. Het resultaat van die symbiose zijn de prachtige foto´s die het kloppend hart van deze website vormen.

 

Daarmee is deze website voor een belangrijk deel een persoonlijk document van haar geworden. Het is de verbeelding van de bijzondere momenten en details die zij in de lens heeft weten te vangen. Het is een even boeiend als kleurrijk document geworden waarin niet alleen mensen of gezichten, maar vooral expressie centraal staat. Bekijk het schouwspel en geniet!